Blog

Blog

articole

Designlemn.ro - Cateva cuvinte despre materiale

Designlemn.ro - Cateva cuvinte despre materiale

In momentul in care ne hotaram sa construim o casa dorim sa stim mai multe despre materialele folosite si despre cum va fi construita casa, mai ales ca planuim sa locuim o buna perioada acolo. Aceasi dorinta se aplica si in cazul caselor de vacanta, foisoarelor, teraselor sau chiar si mobilei. Cel mai probabil si dumneavoastra doriti sa aflati mai multe informatii despre aceste lucruri.

Materialul principal este lemnul masiv de brad. De ce lemn de brad? Lemnul de brad este un lemn de esenta usoara, are o duritate si o densitate mai scazute, ceea ce-l face mai usor de prelucrat si mai maleabil.

Lemnul uscat nu este conductor de electricitate, ceea ce-l face un bun izolator electric. De asemenea lemnul, intrucat are o conductivitate termica redusa, este cel mai bun material izolant natural termic si fonic. Din punct de vedere estetic lemnul poate suferi un proces de baituire sau poate fi lasat cu culoarea sa naturala avand astfel un aspect natural.

Ce inseamna baituire? Cum tratam lemnul? La cat timp trebuie sa repetam tratamentul? Baituirea este procesul prin care schimbam infatisarea lemnului, dar il si protejam.

Ca varietate de baituri le vom mentiona pe cele clasice – solutii de colorare pe baza de apa – si pe cele cerate. Baiturile clasice au la baza rasini diluabile in apa, sunt produse ecologice si nevolatile care este preferabil sa fie folosite pentru acoperirea suprafetelor interioare. Acestea se gasesc intr-o varietate de culori, de la cele naturale pana la rosu si verde. Baiturile cerate, de asemenea produse ecologice, au la baza ceara sintetica in dispersie apoasa si coloranti. Ceara din compozitie ofera suprafetelor astfel tratate protectie si stralucire; in plus lemnul va ramane cu porii deschisi, putand sa respire si oferind o senzatie de caldura.

Cum mai putem trata lemnul pentru a-i oferi protectie si viata lunga? Pe langa baituire este foarte important tratamentul ignifug, antifungic, insectofungicid si de hidrofugare a lemnului. Ca materiale putem mentiona grundul – acesta foloseste la inchiderea porilor lemnului si pentru protectia impotriva insectelor, mucegaiului si focului; apoi lazura – acest produs impiedica patrunderea apei si in acelasi timp permite lemnului sa respire, oferind si protectie impotriva razelor UV. In ceea ce priveste lazurile acestea trebuie reaplicate la o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani. In ceea ce priveste alte tratamente lemnul trebuie inspectat o data pe an.

Ce tip de invelitoare folosim? In functie de preferinte putem opta pentru tigla metalica, tigla ceramica sau tigla din solzi bituminosi. Tigla metalica are avantajul rezistentei in timp, avand o durata de viata de pana la 50 – 60 de ani, rezistand la ploaie, vant, ninsori, mucegai; are o greutate redusa; sistemul de prindere al modulelor de tigla prin suprapunere si prindere cu suruburi ii confera etanseitate; si nu in ultimul rand confera valoare estetica constructiei, scotand-o in evidenta. Tigla ceramica are cea mai mare durata de viata – de pana la 80 – 100 de ani; este termorezistenta; nu se decoloreaza – fiind rezistenta la acizi; se ventileaza – avand cel mai mic grad de condensare sub invelitoare, astfel structura de lemn nu se va deteriora. Tigla din solzi bituminosi are o durabilitate si o durata de viata de pana la doua generatii; este perfect etansa si are o rezistenta mecanica ridicata – facand fata si fenomenelor meteo extreme; se ventileaza – avand un grad mic de condensare sub invelitoare; este reciclabila.

Share: